Blog Technologie Glasvezel is de toekomst, maar wat is het verschil met je huidige internetverbinding?

Glasvezel is de toekomst, maar wat is het verschil met je huidige internetverbinding?

Glasvezel is de toekomst, maar wat is het verschil met je huidige internetverbinding?
23.08.2021 23.08.2021
Mathias Mariën
3 min

Glasvezel laat toe data te versturen tegen de snelheid van het licht en zorgt voor een snellere en stabielere internetverbinding. Zeker in vergelijking met de traditionele koperkabel is het verschil groot. Alleen is glasvezel momenteel nog niet overal beschikbaar én zijn er operatoren die stellen dat ze met de huidige technologie gelijkaardige snelheden behalen. Hoe weet je of je zelf kan surfen met glasvezel of niet? Betaal je daar extra voor? En zal je het verschil effectief merken? 

Supersnel en stabiel internet, het scherpste beeld op al je schermen, nauwelijks vertraging in de dataoverdracht: de superlatieven voor glasvezel of fiber zijn amper bij te houden. Vooral Proximus pakt graag uit met de ‘technologie van de toekomst’. Met fiber verhoogt Proximus de maximale surfsnelheid aanzienlijk: van 100 Mbps naar 1 Gbps. Het kopernetwerk van Proximus maakt op termijn volledig plaats voor glasvezel. De uitrol is momenteel volop bezig. Fiber is al (deels) beschikbaar in 18 steden of gemeenten. De ambitie is om tegen 2028 zo’n 4,2 miljoen woningen aan te sluiten. 

Snelheid

Maar wat is fiber en wat maakt het nu zo speciaal? Fiber is dunner dan een haar en bestaat uit een speciaal soort glas. Dat maakt het mogelijk om informatie met hoge snelheid en over lange afstanden te vervoeren. Het verschil in cijfers: een film van 1,6 GB download je via glasvezel (aan 1 Gbps) in 13 seconden. Met een internetsnelheid van 100 Mbps doe je daar 2 minuten en 11 seconden over. Met fiber kunnen bovendien alle gezinsleden tegelijk gebruik maken van het netwerk zonder vertraging. Ook voor gamers is het een verbetering, dankzij de hele lage latency: er zit praktisch geen vertraging meer op. 

Wat kost het? 

Je fiberaansluiting bij Proximus is, zo communiceren ze zelf, volledig gratis voor elke activering van een Flex Fiber- of Epic Combo Fiber-pack, of je nu klant bent van Proximus of niet. Als je kiest voor een ander fiberproduct, zoals bijvoorbeeld enkel Internet Fiber, dan worden 59 euro installatiekosten aangerekend in geval van een nieuwe installatie. Welke prijs je daarna maandelijks betaalt, is afhankelijk van de abonnementsformule. Zo kan je de formules Flex Fiber (500/50 Mbps) en Epic Combo Fiber ‘full TV experience’ upgraden met Fiber Boost 1 GIGA-optie. Daarvoor betaal je maandelijks 15 euro. Bij Orange betaal je 10 euro per maand extra om de internetsnelheid van je Home Fiber of Love Duo tot 1 Gbps te boosten. 

Let wel: de uitrol verloopt in fasen. Het kan dus zijn dat je woning in een zone ligt waar nog geen fiber beschikbaar is, er nog geen werken gepland zijn of waar om technische of administratieve redenen geen fiber mogelijk is. Je vooraf goed informeren is dus aangewezen. Wie wil weten welke operator en tariefplan het best geschikt zijn, kan daarvoor de prijsvergelijker raadplegen. 

1 Gbps zonder fiber

Ook Telenet is volop bezig met de uitbouw van een fibernetwerk. De laatste jaren deed het telecombedrijf een volledige upgrade van het netwerk en daarin werd de nieuwe technologie geïntegreerd, waardoor fiber al korter bij de huizen is gebracht. Enkel het laatste stuk van de aansluiting is nog voorzien van coax, of koper. Al is dat geen probleem. Telenet maakt gebruik van een HFC-netwerk, dat zowel glasvezel als coaxkabel gebruikt. 

Bij Telenet klinkt het dat ze vooral bij bedrijven bezig zijn met fiber. De reden is simpel: met het huidige HFC-netwerk haalt Telenet al veel hogere snelheden dan de concurrentie. Zelfs de huidige snelheden van glasvezel kan de operator aanbieden. Zo halen klanten met Telenet OneUp al een downloadsnelheid tot 1Gbps in huis. Identiek aan fiber dus. Andere abonnementen kan je als klant boosten met een maandelijkse meerprijs. Het HFC-netwerk afschrijven doet Telenet dus niet. “Het verschil zal eigenlijk bijna nooit te merken zijn. We blijven zeker werken aan het fibernetwerk, maar het zal een en-en-verhaal zijn met HFC. We verkopen fiber daarom niet als een apart commercieel product”, zegt een woordvoerder. 


Gerelateerde artikels

Lees meer over Technologie

Lees meer over Vergelijken