Blog Besparen Wat betekent de nieuwe telecomwet voor jou (en je portefeuille)?

Wat betekent de nieuwe telecomwet voor jou (en je portefeuille)?

Nieuwe telecomwet: deze veranderingen komen eraan © Getty Images/Maskot
17.12.2021 17.12.2021
Thomas Rosseel
2 min

Het federaal parlement heeft de nieuwe telecomwet van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) gestemd. De nieuwe wet zal de touwtjes meer in handen van de klant geven en hun betere bescherming en transparantie bieden. Wat is er allemaal beslist en wat betekent dat voor jou als gebruiker? Mijntelco.be zocht het uit.

De telecomwet regelt het reilen en zeilen over de hele telecomwereld in België. Een update doet zich slechts gemiddeld om het decennium voor. De nieuwe versie zet Europese regels om in nationale wetgeving, mét aandacht voor eigen accenten. Duidelijkheid en transparantie voor de consument bleken de kernwoorden voor minister De Sutter.

Goedkoopste tarief aanbieden

Zo zullen alle telecomoperatoren voortaan hun facturen op eenzelfde manier moeten samenvatten, met behulp van een factsheet. “Daar staat bijvoorbeeld op hoeveel het kost om te bellen na een bepaald uur of hoeveel je extra betaalt als je meer data verbruikt. Nu staat dat vaak allemaal verspreid op een site”, legt De Sutter uit. Dankzij die extra transparantie zal vergelijken makkelijker worden. De nieuwe telecomwet verplicht telecomaanbieders ook elk jaar het goedkoopste tarief voor te stellen aan de klant, die dan zelf kan kiezen om er al dan niet op in te gaan.

E-mailadres houden bij overstap

De Sutter wil ook de concurrentiestrijd op de telecommarkt aanwakkeren. Zo komt er bij elke klant binnenkort een code op zijn of haar telecomfactuur om vlot de overstap naar een andere operator te maken. Het zogenaamde Easy Switch-systeem. Als klanten bij zo’n overstap hetzelfde e-mailadres willen gebruiken dat gekoppeld was aan een vorige operator, zullen ze dat kunnen doen tot maximaal 18 maanden na de overstap. Er komt ook een betalende optie voor klanten die die periode willen verlengen om hun e-mailadres te blijven gebruiken.

Koppelverkoop

De nieuwe wet spitst onder meer ook toe op de koppelverkoop bij abonnementen met een ‘goedkope gsm’. “Bij contracten met bepaalde duur moeten klanten geregeld tot 24 maanden betalen voor die gsm”, liet De Sutter optekenen. Met de nieuwe wet zal je nu na 6 maanden gemakkelijker kunnen opstappen. De telecomwet zorgt ervoor dat de restwaarde voor je toestel sneller afbetaald wordt. Klanten van een koppelcontract zullen ook eenvoudiger kunnen nagaan hoelang hun contract nog loopt. Wie zo’n toestel sneller afbetaalt, zal dus wel over een kortere termijn wat dieper in de buidel moeten tasten.

Wachttijden

De telecomminister gaat ook de strijd aan met de wachttijden bij klantendiensten van telecomoperatoren aan. De nieuwe wet voorziet dat als je na 2,5 minuten niet geholpen bent, je je gegevens kan achterlaten en je ten laatste de dag erna zelf opgebeld wordt. De Sutter zegt dat “operatoren hun capaciteit daarvoor zullen moeten opschalen.”

WhatsApp en co

Ook chatdiensten en videobeldiensten zoals WhatsApp, Facebook Messenger, Skype en Signal krijgen aandacht in het wetsontwerp. Zij zullen storingen, of andere incidenten, voortaan moeten melden aan het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. Zij worden dus aan strengere controle onderworpen.

En wat met het tarief van je abonnement?

Of de nieuwe wet een impact zal hebben op de prijzen in de loop van 2022, is voorlopig niet duidelijk. Minister De Sutter hoopt wel dat de nieuwe maatregelen de concurrentie verder zullen aanwakkeren, waardoor de prijzen eventueel zullen dalen.

Vergelijk en kies de goedkoopste telecomprovider


Lees meer over Besparen

Lees meer over Vergelijken