Blog Besparen De beste internet providers volgens Test Aankoop

De beste internet providers volgens Test Aankoop

06.09.2022 06.09.2022
Felix Ferret
3 min

Edpnet en Telenet zijn door Test Aankoop uitgeroepen tot de beste internet providers in 2022. Zo maken ze het verschil

Edpnet en Telenet zijn de beste telecomoperatoren van 2022, volgens een tevredenheidsenquête van Test Aankoop. De consumentenorganisatie maakte een onderscheid tussen het beste internet en de beste bundels. Wat overtuigt de klanten? En wat zijn de prijzen?

Test Aankoop baseerde zich voor de conclusies op zijn jaarlijkse tevredenheidsenquête bij 10.000 telecomklanten. Daarbij polst de organisatie naar de tevredenheid over internet, televisie, vaste en mobiele telefonie. Onder andere de internetsnelheid, het tv-aanbod en de kwaliteit van spraak- en surfdiensten bepalen mee het resultaat. Test Aankoop deelde twee labels uit: Beste van de Test Internet en Beste van de Test 3Play en 4Play (bundels).

Prijsbreker aan hoge snelheid

Ietwat verrassend gaat het label voor beste internet provider naar één van de traditionele operatoren. Prijsbreker edpnet behaalde de hoogste algemene tevredenheidsscore, gevolgd door kabeloperatoren Telenet en Orange. Met een score van 82 op 100 verdient edpnet als enige operator 5 sterren. Volgens Test Aankoop is dat resultaat geen grote verrassing, aangezien edpnet al enkele jaren op rij goed scoort op de tevredenheidsenquête over internet. De operator maakt gebruik van het Proximus-netwerk om internet aan te bieden,

Hoe dat komt? Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats is er de prijs. In vergelijking met de grotere operatoren biedt edpnet internetdiensten aan scherpe prijzen – vanaf 35,95 euro per maand – en surf je toch onbeperkt aan een hoge snelheid (tot 150 Mbps) in vergelijking met andere prijsbrekers zoals Scarlet. Verder kunnen edpnet-klanten zelf hun modemrouter kiezen, zolang die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bij andere operatoren ben je bijna altijd verplicht de hardware te gebruiken die ze meeleveren bij de installatie.

De hoge downloadsnelheid aan een scherpe prijs in combinatie met de vrijere keuze voor je modem, maken dat edpnet het label ‘Beste van de Test Internet 2022’ behaalde.

Eigen invulling bundels

Consumenten kiezen steeds meer voor een bundel (3-in-1 of 4-in-1). In dat segment komt Telenet als beste uit de tevredenheidsenquête. Telenet heeft voor de 3Play-bundel van vast internet, vaste telefonie en digitale televisie de hoogste tevredenheidsscore met 72 op 100. Ook voor 4Play – de bundel van vast internet, vaste en mobiele telefonie en digitale televisie – behaalde Telenet de hoogste tevredenheidsscore met 71 op 100.

Toch is het verschil met de andere operatoren klein. Het grote voordeel bij Telenet is dat je bij Telenet One zelf bepaalt hoe je die bundel precies invult. Je bepaalt zelf het aantal mobiele abonnementen, de internetsnelheid en de tv-oplossing. Telenet biedt de mogelijkheid om de klassieke decoder in te ruilen voor televisiekijken via de app. De prijs is lager, maar je krijgt enkel toegang tot de meest relevante zenders. Bovendien scoort Telenet volgens de netwerkdekking test van Test Aankoop heel hoog wat een extra troef is.

De prijzen voor een 4Play-bundel bij Telenet starten volgens de prijsvergelijker van Mijntelco vanaf 79,04 euro per maand. Daar is één mobiel abonnement inbegrepen en kijk je televisie via de app.

Veranderen van internet provider?

Is het aangewezen om te veranderen van operator op basis van de resultaten van de tevredenheidsenquête? Het antwoord is ‘ja, maar maak eerst een vergelijking’. Vergelijken kan namelijk nooit kwaad, zeker gezien de stijgende concurrentie op de markt. Operatoren bieden daardoor vaak interessante promoties aan of passen hun dienstverlening aan – bijvoorbeeld door meer data aan te bieden. Omdat contracten geen vaste duur hebben, kan je bovendien snel en eenvoudig overstappen. Via onze prijsvergelijker kan je een pakket op maat samenstellen, krijg je meteen alle promoties te zien en kan je desgewenst meteen de overstap maken.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Besparen

Lees meer over Vergelijken