Blog Besparen Scoor kortingen op je telecomabonnement!

Scoor kortingen op je telecomabonnement!

Welke internet abonnementen zijn interessant om te streamen
13.09.2023 13.09.2023
Dries Van Damme
2 min

Veel Vlaamse gezinnen betalen erg veel voor hun abonnement op mobiele telefonie, tv en internet. Kan je eenvoudig geld uitsparen door voor domiciliëring, een langer abonnement of een beperkte klantendienstverlening te kiezen, zoals bij het afsluiten van een energiecontract? Wat zijn verborgen kosten in je telecomabonnement en hoe geraak je ervan af?

Slecht nieuws alvast. In de telecomwereld krijg je geen korting wanneer je betaalt via een Europese domiciliëring (SEPA). Toch kan de keuze voor zo’n automatisch overschrijvingsbevel je andere voordelen opleveren. Rekeningen vergeten te betalen behoort dankzij domiciliëring tot het verleden, je wint tijd en de kans op vergissingen neemt af.

Telenet, VOO, Proximus, Orange, Scarlet, edpnet, BASE, Mobile Vikings, Youfone en hey! Telecom staan domiciliëring dus wel toe, maar in tegenstelling tot bij heel wat energieleveranciers, krijg je er geen korting voor. Hier kies je uitsluitend voor je eigen gemak, en niet voor je portefeuille. Of toch, want je bespaart natuurlijk wel als je door de keuze voor domiciliëring nooit meer herinneringskosten moet betalen.

Een beperktere klantendienstverlening of contract van langere duur

Energieleveranciers bieden vaak ook kortingen aan als je toestaat dat je de facturen enkel via e-mail ontvangt of dat je de klantendienst enkel kan bereiken via e-mail of via een contactformulier of chatbot op de website. Telecomoperatoren zijn echter wettelijk verplicht om telefonisch bereikbaar te zijn voor hun klanten. Bij de telecomoperatoren is het juist niet altijd mogelijk om via de website of per e-mail een vraag te stellen of een klacht in te dienen. Grote contrasten dus.

Als je hoopt minder te betalen door af te spreken om je provider enkel via het internet te contacteren, heb je het dus mis. Verder is het ook niet mogelijk om bijvoorbeeld meteen voor twee jaar in te tekenen op een bepaalde formule en daarmee een goedkoper tarief te bekomen. Jammer, maar tegelijk een geluk bij een ongeluk.

Besparen op telecom: knip en vergelijk

Het is dus voor internet, telefoon en tv niet mogelijk om gelijkaardige kortingen te scoren als bij het afsluiten van je energiecontract. Zo kan je niet besparen op je betaalmethode of de duur van je contract. Dat brengt echter ook voordelen met zich mee. Het staat toe dat je gemakkelijker kan overstappen naar een andere provider wanneer dat voordeliger blijkt te zijn. In de energiesector kan je net een deel van je korting verliezen wanneer je al te snel weer van leverancier verandert.

De beste manier om te besparen op je telecomabonnement, is door enkel te betalen voor wat je gebruikt. Bellen alleen verkopers en oplichters je nog op je vaste telefoon? Haal die dan maar uit je formule. Of gebruik je net uitsluitend de vaste telefoon om je familie te contacteren? Dan heb je waarschijnlijk geen duur gsm-abonnement nodig. Verder zijn die paar extra seconden downloadtijd het je misschien wel waard voor wat je bespaart op je internetabonnement. En die zenders waar je niet naar kijkt en toch voor betaalt, die kan je achterwege laten door te kiezen voor een lichter tv-pakket.

Elders beter af? Stap dan over

Een interessantere formule gevonden? Bij je huidige provider of bij een andere? Maak dan de overstap. De acties die providers doorheen het jaar lanceren, maken het de moeite waard om regelmatig je abonnement tegen het licht te houden. Dat is en blijft het advies: maak de vergelijking.


Lees meer over Besparen