Blog Vergelijken ‘Gewone’ televisie of streaming met Chromecast: wat is de beste keuze?

‘Gewone’ televisie of streaming met Chromecast: wat is de beste keuze?

‘Gewone’ televisie of streaming met Chromecast: wat is de beste keuze?
23.08.2021 23.08.2021
Thomas Rosseel
2 min

Minder dan de helft van de Vlamingen kijkt nog old school lineair televisie of, anders gezegd, het aanbod dat een televisiezender op dat moment uitzendt. Aanleiding is – vrij logisch – de opmars van de niet-lineaire televisie, waarbij je als kijker zelf kiest wat, waar en wanneer je iets bekijkt. Het is duidelijk waar de toekomst ligt, maar wat is momenteel nog de beste, lees: meest comfortabele, manier van tv-kijken?

Televisiemakers én -consumenten beleven spannende en uitdagende tijden. Het concept ‘televisiekijken’ ondergaat een heuse aardverschuiving en dat zal de komende periode niet anders zijn. De meeste mensen kiezen op vandaag uit de volgende twee manieren van televisiekijken, al dan niet als een combinatie van beide.

Video on demand

Ten eerste is er de decoder van bijvoorbeeld Telenet of Proximus, waarmee je naar een ruim aanbod aan digitale televisie kunt kijken: hetzij live, hetzij uitgesteld, via de terugkijkfunctie of een opname. Uit onderzoek blijkt dat vooral het oudere publiek nog graag aan die oplossing vasthoudt. Steeds meer kijkers, en hoe jonger hoe meer, laten die eerste methode voor wat ze is en gaan voor – ten tweede dus – video on demand. Ze streamen het aanbod van pakweg Netflix-, Dinsey+ of Streamz via hun smartphone, tablet of laptop. Ofwel kijken ze op dat kleinere scherm zelf of ze katapulteren de inhoud ervan naar hun grote tv-scherm, met behulp van mediaspelers als Chromecast of Apple TV. Beschikken ze over een smart-tv? Dan kunnen ze de apps zelfs meteen op het grote scherm afspelen.

Zo komen we meteen bij een ‘maar’ voor die tweede manier. De meeste traditionele televisiezenders hebben wel apps om hun aanbod op te streamen, maar dan enkel via smartphone, laptop of tablet, eventueel in combinatie met een Chromecast. En dat is minder comfortabel dan eenvoudigweg je tv en decoder aanzetten en op het nummer van je favoriete zender drukken. Voor wie enkel naar ‘gewone’ tv wil kijken, volstaat de decoder dus nog. Opnieuw volgt een ‘maar’.

Kwestie van tijd

Die klassieke tv-zenders brengen daar nu namelijk een voor een verandering in. Het platform VTM GO is bijvoorbeeld al bijna overal uitgerold, waardoor je niet meer op je smartphone, pc of tablet moet kijken naar het aanbod maar meteen kan streamen op je smart-televisie of via je digicorder. Ook VRT.NU springt mee op de kar. Er is ook een ‘first screen app’ in de maak, die kijkers rechtstreeks op hun smart-tv kunnen installeren. In september wordt de app geïmplementeerd op Android TV, in de loop van het najaar ook op decoders van Telenet en Proximus. Later volgen ook Samsung TV en Apple TV. Het is een kwestie van tijd voor alle andere mediabedrijven en -zenders volgen.

Met andere woorden: tv-zenders hebben over het algemeen allemaal een eigen app om hun aanbod eenvoudig mee te kunnen streamen. Die apps komen stilaan allemaal op decoders, streamingtoestellen en smart-tv’s, waardoor het gebruiksgemak enkel zal toenemen. Heb je een smart-tv? Dan zal een digicorder mogelijk overbodig worden. Heb je die niet, dan zal het wellicht de moeite blijven lonen om met een decoder – en steeds meer bijhorende platformen – te blijven werken. Welke rol er dan voor de Chromecasts van deze aarde zal zijn weggelegd, is dan nog maar de vraag.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Vergelijken