Blog Besparen Is het voordelig een goedkope smartphone te kopen bij een abonnement?

Is het voordelig een goedkope smartphone te kopen bij een abonnement?

Is het voordelig een goedkope smartphone te kopen bij een abonnement?
23.08.2021 23.08.2021
Mathias Mariën
2 min

Een smartphone voor 1 euro of de nieuwste iPhone aan een spotprijs: het lijkt te mooi om waar te zijn. Toch kan je bij quasi alle operatoren zo’n toestellen kopen, op voorwaarde dat je er een abonnement aan koppelt. Ze zien het als een vorm van klantenbinding. Klinkt mooi, zo’n aanbod, maar is het effectief voordelig aan het einde van de rit? En wat als je van operator wil veranderen?

De smartphonepakketten zijn al enkele jaren goed ingeburgerd. Wie een abonnement neemt, krijgt er een smartphone bij aan een sterk verlaagde prijs. Een nieuw toestel heb je zo al vanaf 1 euro. De hamvraag is natuurlijk of het verstandig is op die aanbieding in te gaan. Zeker als je weet dat de duur van dergelijke contracten meestal 12 of 24 maanden is. En dat is lang, in een wereld waar prijzen en aanbiedingen zéér frequent veranderen. Sinds de telecomwet in 2012 is het als klant bovendien een stuk eenvoudiger om van provider te veranderen. En net dat ligt bij koppelverkoop moeilijker.

Tariefplan

Belangrijke factor in de overweging is je persoonlijke gebruikersprofiel. Hoe groter de korting op het toestel, hoe duurder het abonnement wellicht zal zijn. Gebruik je je smartphone maar sporadisch? Dan zal zo’n deal minder of zelfs helemaal niet voordelig zijn. Vaak heb je dan al genoeg aan een basisabonnement. Wil je de grootste korting op het toestel bij een koppelverkoop, dan moet je kiezen voor een duurder tariefplan. En dat verschil kan op het einde van het contract hoog oplopen.

De gekozen smartphone is bovendien pas helemaal van jou als de contractduur van het abonnement afloopt. En laat net dat het grote pijnpunt zijn. Kosteloos overstappen naar een andere provider is bij koppelverkoop niet meer mogelijk voor afloop van je contract. Wil je het contract toch vroegtijdig opzeggen? Houd er dan rekening mee dat je de korting op de gekozen smartphone (deels) moet terugbetalen.

Totaalkost

We geven een concreet voorbeeld aan de hand van een huidige promotie bij een operator: je tekent een contract voor 24 maanden waarbij je een iPhone 11 64 GB koopt voor 9 euro in plaats van 620 euro. Je bespaart dus 611 euro. Maar wat als je na zes maanden wil overstappen naar een andere provider? Dan moet je voor de overige 18 maanden een opzeggingsvergoeding betalen die wordt berekend op de totale prijs van de smartphone. In dit geval kost je dat 458,25 euro. Pas dan kan je de overstap maken en is het toestel helemaal je eigendom.

Belangrijk is dus om steeds de totale kosten van de aankoop te berekenen: de originele prijs van de smartphone én je tariefplan. Pas als je een tariefplan op maat krijgt, kan zo’n aanbieding extra voordelig zijn. Je uitgebreid informeren over de voorwaarden is cruciaal.

Berekenen

Maakte je gebruik van zo’n koppelverkoop en wil je weten hoeveel jij nog bent verschuldigd bij een eventuele overstap? Deel de korting die je kreeg op de smartphone door het totaal aantal maanden dat je contract loopt en vermenigvuldig dat getal met de resterende looptijd van je contract in maanden. Bij een overstap ben je dat bedrag verschuldigd aan je huidige provider.

Twijfel je aan je huidige tariefplan? Vergelijk het met andere via de prijsvergelijker.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Besparen