Blog Vergelijken Mobile Vikings lanceert vast internet

Mobile Vikings lanceert vast internet

24.06.2022 24.06.2022
Felix Ferret
3 min

Telecomoperator Mobile Vikings lanceert nu ook vast internet, naast zijn abonnementen voor mobiel bellen en surfen. Het dochtermerk van Proximus biedt onder meer glasvezel aan. De voorbije maanden werd het internetaanbod al uitvoerig getest. De operator wil met zijn internetaanbod inzetten op snel internet aan scherpe prijzen.

Als telecomoperator onderscheidde Mobile Vikings zich de afgelopen jaren met zijn aanbod voor mobiel bellen en surfen, dat focuste op hoge datavolumes en scherpe prijzen. Die lijn tracht het bedrijf nu ook door te trekken op vlak van internet. Net zoals voor zijn mobiele diensten, maakt Mobile Vikings ook voor zijn internetaanbod gebruik van het netwerk van Proximus, die de operator eind 2020 overnam.

Twee formules

Mobile Vikings brengt twee nieuwe abonnementen op de markt: een formule met 100 Mbps download en 40 Mbps upload voor 38 euro per maand en een formule van 1 Gbps download en 500 Mbps upload voor 53 euro per maand, telkens zonder limiet op het datavolume.

Voor het goedkoopste abonnement heb je wel een VDSL-verbinding nodig die minstens 40 Mbps moet aankunnen. Voor het snelle abonnement het je een glasvezelverbinding nodig. Proximus is momenteel volop bezig zijn fibernetwerk uit te rollen.

Wie een mobiel abonnement heeft bij Mobile Vikings, krijgt wel korting op het internetabonnement, een gratis modem en gratis installatie. Klanten die een internetabonnement nemen in combinatie met mobiele telefonie, betalen daar maandelijks 48 of 63 euro voor, afhankelijk van het type internetabonnement.

Snelheidstest

Voegt Mobile Vikings effectief de daad bij het woord wanneer het zegt supersnel internet aan te bieden tegen een scherpe prijs? Een blik op de traditionele providers in ons land leert ons alvast dat geen enkele speler dezelfde combinatie van download- én uploadsnelheden aanbiedt als Mobile Vikings. Wat het goedkoopste abonnement betreft, met 100 Mbps download en 40 Mbps upload, komt Proximus het dichtst in de buurt. Proximus Flex internet biedt 100 Mbps download en 30 Mbps upload aan, voor minimum 63,99 euro per maand, tv of gsm inbegrepen.

In dezelfde categorie biedt Telenet Easy Internet aan voor 30 euro per maand, met 100 Mbps download en 10 Mbps upload, of Telenet ONE, met 150 Mbps download en 10 Mbps upload voor 66 euro per maand. De abonnementen van Orange die het dichts in de buurt komen, zijn Orange Home Internet voor 42 euro per maand (150 Mbps download en 7,5 tot 15 Mbps upload), Home Internet supersnel voor 57 euro (400 Mbps download en 20 tot 40 Mbps upload), of Flybox Plus voor 22 euro (210 Mbps download en 15 Mbps upload).

Fiber

Net als Mobile Vikings starten ook de traditionele operatoren in ons land met het aanbieden van internet via het fibernetwerk, dat veel hogere snelheden oplevert. Ook hier stellen we vast dat Mobile Vikings een scherper aanbod heeft, zowel qua download- en uploadsnelheden, als qua prijs. Bij Proximus krijg je voor 68,99 euro per maand 1 Gbps download en 100 Mbps upload. Orange Fiber doet beter, met 1 Gbps download en 200 Mbps upload voor 58,50 euro per maand. Telenet geeft je voor 86 euro per maand 1 Gbps download en 40 Mbps upload. Merk op dat het hier niet om fiber gaat. Enkel wie deel uitmaakt van de testfase van Mobile Vikings, kan gebruikmaken van fiber.

Uploadsnelheden

Het mag duidelijk zijn: Mobile Vikings maakt tegenover de traditionele aanbieders zowel in prijs, maar ook in uploadsnelheden het verschil. Waar Proximus, Telenet en Orange moeten kiezen tussen óf hoge downloadsnelheden, óf hoge uploadsnelheden, moet Mobile Vikings deze trade-off niet maken.

De vraag die zich opwerpt is of je als consument zo’n hoge uploadsnelheden nodig hebt. Dat hangt natuurlijk af van je profiel. Wanneer je vaak thuiswerkt, veel gebruik maakt van de cloud en daarbij ook nog eens veel moet videobellen met verschillende collega’s tegelijk, dan zijn hoge uploadsnelheden geen overbodige luxe. Voor hoge uploadsnelheden is een abonnement bij Orange zeker ook aantrekkelijk. Die operator biedt, op Mobile Vikings na, de hoogste uploadsnelheden aan.

Nog goedkoper

Ondanks zijn scherpe internetaanbod, is Mobile Vikings toch niet de goedkoopste. Andere low cost spelers doen beter. Zo betaal je bij Scarlet maandelijks 23 euro (voor 30 Mbps download en 2 Mbps upload) of 32 euro (voor 50 Mbps download en 4 Mbps upload). EDPnet slaagt erin om voor 35,95 euro per maand dezelfde snelheden aan te bieden als het goedkoopste abonnement van Mobile Vikings. In het hogere segment gaat EDPnet tot 500 Mbps download, waar Mobile Vikings 1 Gbps levert. EDPnet is hier iets goedkoper, met 45,95 euro per maand, maar met fiber van Mobile Vikings is je internet wel dubbel zo snel.


Lees meer over Vergelijken