Blog Tips Trage wifi? Zo kan je je internetsnelheid eenvoudig testen

Trage wifi? Zo kan je je internetsnelheid eenvoudig testen

Trage wifi? Zo kan je je internetsnelheid eenvoudig testen
23.08.2021 23.08.2021
Thomas Rosseel
2 min

Krijg je het gevoel dat je internet wat aan de trage kant is? Dan kun je in enkele seconden een eenvoudige speedtest van je internetverbinding uitvoeren. Maar waar moet je op letten als je de test uitvoert, wat krijg je precies te zien en hoe moet je die resultaten interpreteren?

Aan snelheidsmeters geen gebrek op het wereldwijde web. Grote kans dat je internetprovider ze zelf aanbiedt. Er zijn ook tests zoals FAST.com of Ookla van Speedtest.net. Die diensten meten de snelheid waarmee data worden verstuurd en de latency, ofwel vertraging op de verbinding. De tests meten zowel vanuit downloadrichting (van een server tot je pc) als vanuit upload-oogpunt (van je pc naar de server). Om een idee te geven van de populariteit van dergelijke speedtests: zo’n drie jaar geleden waren er al meer dan 21 miljard (!) snelheidstests voor internetverbindingen uitgevoerd.

Wat maakt je internet sneller of trager?

Wat je moet weten alvorens de test uit te voeren: verschillende factoren hebben een impact op de snelheid van je internetverbinding. Zo is er je theoretische snelheid, die beloofd wordt in je internetabonnement en netwerk in jouw buurt – en waarvoor je dus betaalt. De uiteindelijke gemeten snelheid op je toestel kan lager zijn dan die theoretische snelheid, omdat je eigen toestel, de afstand tot je modem, je netwerkkabel of mogelijke stoorzenders je surfervaring kunnen beïnvloeden.

Als je een speedtest doet, zul je dus zien dat je internetsnelheid vaak lager ligt dan maximale snelheid die jouw internetprovider belooft. Heb je een abonnement met een maximale downloadsnelheid van 20 Mbps? Dan is de kans groot dat de daadwerkelijke snelheid vaak rond de 16 Mbps ligt.

Klaar voor de test?

Controleer eerst nog drie puntjes voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat:

Voer de test bij voorkeur uit met een bekabelde verbinding die direct verbonden is met de router. Lukt dat niet, probeer dan zo dicht mogelijk bij de router te testen én zorg dat je correct met wifi bent verbonden en niet met je mobiel netwerk. Als je je internetsnelheid meet via je draadloze verbinding, hou er dan rekening mee dat er verschillende factoren je snelheid beïnvloeden. Je meet dan immers niet alleen de snelheid die de provider tot aan jouw modem levert, maar ook de snelheid van je wifiverbinding in huis.

Leg alle andere toestellen die met het internet kunnen verbonden zijn uit. Vergeet dus ook je Netflix of onlinegames niet. Sluit alle andere geopende webpagina’s en applicaties die op de achtergrond van je pc lopen. Download ook niets tijdens de test.

Voer verschillende tests uit op verschillende tijdstippen van de dag en verschillende keren per week, en neem daar dan het gemiddelde van. Voer de test bij voorkeur uit met een vaste computer of laptop. Een smartphone kan vaak geen hoge snelheden aan.

Als we kijken naar de snelheidstest van Telenet, dan tonen de paginaresultaten voor zowel downloads als uploads verschillende resultaten: de minimumsnelheid, de normaal beschikbare snelheid, de maximale snelheid en de geadverteerde snelheid. Je krijgt als klant ook een vergelijking te zien met het downloadvolume dat inbegrepen is in je internetabonnement. Die snelheden kun je vergelijken met je aankoopbevestiging. Ben je niet tevreden? Stap dan naar je internetprovider om het probleem te bespreken of eventueel je abonnement te wijzigen.

Vergelijk het aanbod

Je vooraf goed informeren bij je eigen provider is dus de boodschap. Wie bedenkingen heeft over z’n huidige tarief, kan bij de prijsvergelijker zijn abonnement aftoetsen aan de tarieven van andere providers en zo de voordeligste oplossing vinden.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Tips

Lees meer over Vergelijken