Blog Technologie Wat is een smart-tv en hoe verbind je je smartphone ermee?

Wat is een smart-tv en hoe verbind je je smartphone ermee?

Wat is een smart-tv en hoe verbind je je smartphone ermee?
23.08.2021 23.08.2021
Thomas Rosseel
3 min

Een smart-tv is een televisie die verbonden is met het internet. Er staan apps op, zoals Netflix en YouTube, en je streamt er zo eenvoudig programma’s, films en series op. Bovendien kun je met een smart-tv ook surfen op het internet én zelfs de scherminhoud van je smartphone of tablet op het grote scherm laten zien. Mijntelco leert je hoe dat kan.

De grootste meerwaarde van een smart-tv is zonder meer dat je heel laagdrempelig, met apps zoals op je smartphone of tablet, content kunt bekijken buiten het reguliere televisieaanbod. Je kunt ook eenvoudig muziek afspelen via een dienst als Spotify of Apple Music. Een smart-tv doet ook zelf aanbevelingen – op basis van je kijkgedrag – voor content die je graag zou willen zien, nog voor je er zelf naar op zoek gaat.

Videocalls

In tijden van corona waren (en zijn) smart-tv’s ook handige instrumenten om op groot scherm videocalls mee te organiseren. Het inbellen gebeurt met je smartphone, tablet of pc en dankzij de verbinding met je smart-tv krijg je je vrienden, familie of collega’s plots (al dan niet allemaal samen) levensgroot op het scherm te zien. Er zijn verschillende manieren om een smartphone en een smart-tv met elkaar te verbinden. De meest gebruikte methodes op een rij:

Met de HDMI-kabel: De naam van deze kabel klinkt je wellicht bekend in de oren. Het is dezelfde kabel om bijvoorbeeld gameconsoles mee aan te sluiten op je tv. Een smartphone heeft geen HDMI-uitgang, maar je kan wel de USB-C-poort van een telefoon gebruiken, in combinatie met de juiste adapter. Er zijn ook converters die je meteen verschillende soorten poorten bieden. Vervolgens kun je op het televisiescherm exact hetzelfde zien als op het telefoonscherm. Het voordeel van deze methode is dat je altijd een snelle verbinding krijgt en je niet afhankelijk bent van wifi. Sommige telefoons laden ook op terwijl ze aangesloten zijn.

Met een USB-kabel: De meeste smart-tv’s zijn uitgerust met USB-poorten, waardoor je iets minder moeite hoeft te doen om de link te leggen met je telefoon. Je plugt gewoon de oplaadkabel van je smartphone in je televisie. Met USB kun je evenwel geen streamingdiensten naar je televisie streamen, want via USB kan je televisie alleen bestanden van je telefoon tonen die er als losse bestanden opstaan. Dat betekent dat je eigen films en video’s kunt bekijken, maar geen films en series van streamingdiensten.

Met de app die bij je televisie hoort: De apps die bij je smart-tv horen kunnen van je smartphone een afstandsbediening maken en in bepaalde gevallen je scherm spiegelen of foto’s en video’s naar de tv sturen. De app kan je televisie in de buurt herkennen, omdat beiden op hetzelfde wifi-netwerk zitten. Of er een app voor jouw tv is, hangt af van het model en het merk. Je vindt dat terug in de handleiding of op de website van de fabrikant.

Verbinden met een Google Chromecast of Apple TV: Met de Chromecast of Apple TV als compacte mediaspeler kun je heel eenvoudig video en muziek op je tv afspelen. De toestellen zijn eigenlijk ideaal voor tv’s die niet smart zijn, maar je kunt ze ook als upgrade voor je smart-tv gebruiken. In tegenstelling tot de Chromecast werken smartplatforms van tv’s vaak erg traag en bedien je ze met een losse afstandsbediening. Met de Chromecast gebruik je je pc, laptop, tablet of smartphone als afstandsbediening.

Verbinden met DLNA: Deze methode werkt net als bovenstaande via wifi. DLNA is een meer directe manier dan Chromecast, want er zit geen apparaat of app tussen. DLNA is de afkorting voor Digital Living Network Alliance, voor het delen van video’s, muziek en foto’s. Apparaten kunnen binnen een netwerk via DLNA media uitwisselen. Zo kun je dus in je eigen huis media streamen van het ene apparaat naar het andere. Wil je van DLNA gebruikmaken, dan heb je een aparte app nodig. Sommige telefoons hebben standaard al een DLNA-app geïnstalleerd, maar je kunt deze ook downloaden in de app-stores.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Technologie

Lees meer over Tips