Blog Technologie Hoe kan ik mijn gsm-nummer verbergen als ik iemand opbel?

Hoe kan ik mijn gsm-nummer verbergen als ik iemand opbel?

Hoe kan ik mijn gsm-nummer verbergen als ik iemand opbel?
23.08.2021 23.08.2021
Thomas Rosseel
2 min

Wil je om een of andere reden anonieme telefoontjes plegen, zoals bedrijven dat vaak doen? We zetten je op weg in enkele stappen. De werkwijze is afhankelijk van het besturingssysteem van je smartphone, Apple iOS enerzijds en Android anderzijds. Al is er ook een algemene methode.

Wat je eerst moet weten: jouw provider ziet uiteraard nog steeds met wie jij belt. Enkel de ontvanger krijgt in plaats van het oproepnummer de melding ‘onbekend nummer’ te zien wanneer hij of zij wordt opgebeld. Stalkers die in deze werkwijze hopen hun gang te kunnen gaan, moeten we (en willen we) dus meteen ontgoochelen: de ontvanger kan nog steeds zijn of haar eigen provider waarschuwen, die op zijn beurt de politie kan inschakelen.

Android

Bij nagenoeg alle Android-toestellen is het mogelijk om anoniem te bellen naar een ander nummer met een zogenaamd ‘geblokkeerd nummer’. De ontvanger van je telefoontje krijgt dan de boodschap ‘onbekend nummer’ te zien op zijn of haar scherm. Je past hiervoor jouw ‘Beller-ID’ aan, en wel zo:

 1. Open de ‘Telefoon’-app van je smartphone, waarmee je over het algemeen telefoongesprekken start (het telefoonicoontje waarmee je naar je contactenlijst gaat).
 2. Open de ‘Instellingen’. Vaak moet je daarbij op drie verticale puntjes klikken, rechtsboven of -onder op je scherm.
 3. Ga vervolgens naar ‘Aanvullende (of ‘Geavanceerde) instellingen’, al dan niet apart bij ‘Gesprekken’.
 4. Tik bij ‘Beller-ID’ op ‘Nummer verbergen’ (in plaats van ‘Netwerkstandaard’ of ‘Nummer weergeven’). Et voilà, voortaan bel jij anoniem.

Bij bepaalde Android-smartphones geldt een ander stappenplan:

 1. Open de ‘Instellingen’, ga naar ‘Mijn apparaat’ en vervolgens ‘Oproepen’.
 2. Klik op ‘Extra instellingen’ en selecteer ‘Beller-ID’.
 3. Pas dit aan naar ‘Nummer verbergen’.

Apple

Wil je als ‘Anoniempje’ met je iPhone bellen, waarbij de boodschap ‘Anoniem’ of ‘Onbekend’ op het scherm van toekomstige ontvangers komt? Volg dan deze stappen om de nummerherkenning uit te schakelen:

 1. Ga naar ‘Instellingen’.
 2. Klik op ‘Telefoon’.
 3. Kies er ‘Nummerherkenning’.
 4. Schuif nu de schakelaar naast ‘Nummerherkenning’ naar links zodat die grijs wordt.

Eenmalig anoniem bellen?

Zolang je de bovenvermelde stappen niet omkeert, bel je met een anoniem of onbekend nummer. Wil je slechts eenmalig anoniem bellen, dan is het handiger om je instellingen te laten staan en #31# voor het nummer te plaatsen. Zo kies je zelf naar wie je anoniem belt en naar wie niet. Bijvoorbeeld: #31#0470123456. Neemt er niemand op en wil je ook de volgende keer anoniem bellen? Vergeet dan niet op opnieuw #31# voor het gewenste nummer in te tikken. Deze methode werkt zowel voor Android als Apple.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Technologie

Lees meer over Tips