Blog Tips Met deze tips surf je overal in huis via de beste wifiverbinding

Met deze tips surf je overal in huis via de beste wifiverbinding

Met deze tips surf je overal in huis via de beste wifiverbinding
23.08.2021 23.08.2021
Mathias Mariën
2 min

Een goede wifiverbinding in huis is cruciaal om vlot te surfen of series te streamen. Zeker tijdens de coronacrisis en het vele thuiswerken hebben we dat meer dan ooit gemerkt. Toch is goede wifi minder evident dan het lijkt. In veel woningen zijn er kamers waar de verbinding net iets minder is. Met enkele simpele ingrepen kan je dat verhelpen en surf je in elk hoekje van je huis zonder zorgen. 

Wat is wifi en hoe werkt het? Met het antwoord op die vraag begrijp je meteen waarom je niet overal in huis even snel kan surfen. Je modem zet het internetsignaal dat de woning binnenkomt om in radiogolven. Maar net omdat wifi met radiosignalen werkt, kan er heel wat mislopen. Zeker in nieuwbouwwoningen is het door de sterke isolatie vaak moeilijk om het signaal overal in huis te krijgen. Wifi houdt namelijk niet van beton. 

Modem

Cruciaal voor een goede wifiverbinding is de modem. Simpel gezegd is dat het hart van de verbinding. In een ideaal scenario is de modem zichtbaar vanop de plaats waar je surft of staat hij in een centrale ruimte. In praktijk is dat niet eenvoudig. Toch is het aangewezen om de modem op een goede plaats te installeren. Achter een dikke muur zal het signaal bijvoorbeeld minder sterk zijn. Kies bij de montage dus bij voorkeur een binnenmuur. Je modem zendt namelijk aan alle kanten wifi uit en zo geraakt je signaal beter in de volgende kamer. Hangt de modem toch in een garage of een andere verborgen ruimte? Probeer het apparaat bij een slechte verbinding dan iets hoger te hangen. Vaak maakt dat al een wereld van verschil. Hulp nodig in de zoektocht? Er zijn applicaties beschikbaar die je helpen na te gaan waar je de sterkste verbinding hebt. 

Buur

Beter een goede buur dan een verre vriend, klinkt het vaak. Wat wifiverbindingen betreft, is dat net iets anders. Verschillende wifisignalen, waaronder die van je buren, kunnen elkaar overlappen en verstoren. Je router afstemmen op de juiste frequentie kan daarom helpen om een sterker signaal te krijgen. Toch nog last? Trek de stekker van je modem enkele ogenblikken uit. Je modem start opnieuw op en kiest automatisch het beste signaal. Indien nodig kun je de frequenties ook manueel aanpassen. 

Opgepast voor andere toestellen

Elektrische huishoudtoestellen? Die houd je best uit de buurt van je modem. Van alarmsystemen tot een microgolfoven en babyfoon: ze kunnen stuk voor stuk het wifisignaal verstoren. Daarom blijf je ook met het apparaat waarmee je surft best wat verder uit de buurt van mogelijke stoorzenders. 

Wifibooster

Door de steeds betere isolatie in woningen, bestaat de kans dat geen van bovenstaande tips voor een optimale verbinding zorgt in je volledige huis. Je netwerk uitbreiden met een wifibooster kan daarom aangeraden zijn. Zo’n booster versterkt het signaal en zorgt dus voor een beter bereik. Beschik je in een kamer met slechte wifiverbinding wel over een bekabelde internetverbinding? Dan is een access point aangeraden. Het internetsignaal wordt doorgestuurd via een ethernetkabel, waardoor de snelheid tot aan het access point nagenoeg niet vermindert. Belangrijk: plaats boosters enkel op plaatsen met een slecht bereik. Te veel boosters kunnen elkaar tegenwerken en net zorgen voor een slechtere verbinding. 

Uiteraard kunnen ook providers mee helpen zoeken naar de beste oplossing. Om te weten of je huidige abonnement nog steeds het best bij je past, kan je de prijsvergelijker raadplegen. Zo kan je je huidig tarief vergelijken met andere operatoren en indien gewenst meteen de overstap regelen. Je geniet er ook vaak van extra voordelen. 


Gerelateerde artikels

Lees meer over Tips