Blog Technologie Waar is fiber nu al beschikbaar?

Waar is fiber nu al beschikbaar?

10.08.2022 10.08.2022
Felix Ferret
2 min

Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk flink uitgebreid en zal het het bestaande kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiber internet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit.

Fiber, wat is dat?

De term ‘fiber’, Engels voor ‘vezel’, duidt op glasvezel, de technologie die de basis vormt voor het fiber- of glasvezelnetwerk. Bij klassieke internetverbindingen komt het internet op een andere manier je woning binnen. Dit kan via de telefoonlijn (DSL – Proximus/EDPnet), of via een kabelverbinding (coax-Telenet/Orange). Een DLS- of coaxverbinding verstuurt data via elektrische signalen over een kabel uit koper. Fiber werkt anders. Glasvezel gebruikt licht om data over het netwerk te sturen.

Waarom kiezen voor fiber?

De reden waarom fiber hoger staat aangeschreven? Door het verschil in technologie die het netwerk gebruikt. Het versturen van het internetsignaal via licht zorgt voor veel grotere snelheden in vergelijking met DSL- of kabeltechnologie. De verbinding is meestal stabieler en via fiber kan eenzelfde download- en uploadsnelheid aangeboden worden. De technologie is ook milieuvriendelijker. Om het verschil in snelheid concreet te maken: een traditionele internetverbinding heeft doorgaans een snelheid tussen de 50 en 200 megabyte per seconde (Mbps). Bij fiber ligt die snelheid op één gigabyte per seconde (Gbps). Een film downloaden, bijvoorbeeld, is via fiber een kwestie van seconden.

Waar is fiber al beschikbaar?

In België is fiber voor particulieren voorlopig enkel nog maar beschikbaar in en rond de grote steden. Op andere plaatsen zijn de operatoren volop bezig met de uitrol van het netwerk, of met de planning ervan. Voor bedrijven is het fibernetwerk al op meer plaatsen beschikbaar.

Wanneer is fiber er overal?

In Vlaanderen zal ten vroegste tegen 2030 overal glasvezel beschikbaar zijn. België kent voorlopig een dekking met glasvezel van 8 procent, zo blijkt uit cijfers van Fiberklaar, een joint-venture van Proximus en EQT. In Europa ligt de gemiddelde dekkingsgraad op 50 procent. Er is dus nog werk aan de winkel.

Met welke abonnementen surf ik via fiber?

Nog niet alle operatoren in ons land bieden fiber aan in hun packs. Zo biedt Telenet voorlopig nog geen glasvezelabonnement aan. Proximus en Orange doen dat wel, met Flex Fiber pack en Love Trio via fiber. Om van die packs te kunnen genieten moet jouw woning wel aangesloten zijn op het fibernetwerk. Ook de lowcostspelers bieden vandaag al fiber aan. Edpnet komt daarbij als goedkoopste uit de bus. Voor een Fiber XS pack betaal je 35,95 euro per maand. De snelheid bedraagt hier wel maar 110 Mbps, waardoor je dus niet voluit geniet van het grote snelheidsvoordeel van fiber.

Wie een snelheid van 1 Gbps wil, vindt de beste prijs bij Mobile Vikings. De operator biedt sinds kort thuisinternet aan en fiber maakt deel uit van het aanbod. Voor onbeperkt internet via fiber met maximale snelheid betaal je er maandelijks 53 euro.

Opgelet. Wil je graag gebruik maken van glasvezelinternet? Kijk dan eerst na op de website van de operator of fiber al beschikbaar is op jouw adres.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Technologie

Lees meer over Tips