Blog Tips Wat zijn de gevaren van een wifihack? En hoe vermijd je er een? Deze vijf tips helpen je op weg

Wat zijn de gevaren van een wifihack? En hoe vermijd je er een? Deze vijf tips helpen je op weg

Wat zijn de gevaren van een wifihack? En hoe vermijd je er een? Deze vijf tips helpen je op weg
23.08.2021 23.08.2021
Thomas Rosseel
2 min

Je beschermt je woning tegen inbrekers. Je zorgt ervoor dat je bezittingen niet zomaar mee te grissen zijn door dieven. Dat geldt ook in de digitale wereld. Denk daarom aan de beveiliging van je wifinetwerk. Een goed wachtwoord is essentieel. We zetten je op weg met enkele tips.

Er zijn verschillende redenen waarom je je wifinetwerk moet beschermen tegen indringers. Zonder wifipaswoord kan letterlijk iedereen verbinding maken met je netwerk: je buren, passanten op straat en dus ook mensen van slechte wil die het op je persoonlijke gegevens hebben gemunt. Bovendien, als iedereen verbinding maakt met jouw wifinetwerk en zo films en series streamt of downloadt, dan krijgt je verbindingssnelheid het zwaar te verduren. Wifihacks kunnen ook juridische problemen met zich meebrengen. Stel dat iemand je netwerk gebruikt voor illegale praktijken, dan kun jij aansprakelijk worden gesteld.

Een goed wachtwoord biedt een antwoord en helpt je problemen te vermijden. Neem dat niet te licht op, want er zijn enkele belangrijke regels voor een effectief exemplaar. Hoe je je wachtwoord wijzigt, vind je trouwens steeds via de website van je internetprovider.

Dit zijn de regels:

1. Kies een lang wachtwoord

De eerste regel is meteen goud waard. Kies een wachtwoord van minimaal 8 tekens en maximaal 63. Hoe langer een wachtwoord, hoe moeilijker het is om te hacken. Laat je dus volledig gaan. Want eerlijk: zo vaak hoef je dat wachtwoord over het algemeen niet in te voeren.

2. Gebruik hoofdletters en speciale tekens

De tweede regel is eigenlijk even belangrijk: varieer met hoofdletters, kleine letters en speciale tekens. Aarzel niet om streepjes, leestekens of underscores te gebruiken. Hoe meer speciale tekens je gebruikt, hoe moeilijker het zal zijn voor hackers om je wachtwoord te achterhalen. Vermijd nummers die te gemakkelijk te vinden zijn, zoals de klassieker ‘123456789’.

3. Ga voor willekeurige karakters

Het is nog veiliger om wachtwoorden te vormen met willekeurige letters, die niet als woord(en) in het woordenboek voorkomen. Een hacker probeert trouwens ook bij woorden bepaalde letters te vervangen door cijfers, zoals ‘LI3V3 SCH@T’. Ga voor letters en cijfers zonder betekenis en verwijs in je wachtwoord vooral niet naar persoonlijke gegevens, zoals de namen van de gezinsleden.

Nog een leuke (veilige) tip in dat opzicht. Maak een zinnetje van vijf willekeurige woorden, die samen een originele en dus weinig voor de hand liggende zin vormen. Een zin als ‘3BloEmenEten8TiJgerSop!’ houdt geen enkele steek, is gevarieerd en is dus een prima voorbeeld (dat je nu best niet letterlijk overneemt aangezien het met dit artikel op het wereldwijde web circuleert).

4. Wijzig regelmatig je wachtwoord

Hoe ouder je wifiwachtwoord, hoe groter de kans dat het wordt gehackt. Ga dus voor regelmatige verandering voor een optimale veiligheid. Vervang het oude wachtwoord trouwens voor een volledig nieuw – vervang niet zomaar een cijfertje – en rekening houdend met bovenstaande tips. Eén keer per jaar is een prima ritme.

5. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Ga je voor een warboel van letters, cijfers en tekens in je wachtwoord? Flink. Enige nadeel: ze onthouden is dan heel moeilijk. Gebruik daarom een wachtwoordbeheerder, een soort digitale kluis waar je al je wachtwoorden kunt opslaan. Je moet enkel het wachtwoord van de wachtwoordbeheerder onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Dashlane, Keepass en 1Password zijn enkele prima wachtwoordbeheerders.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Tips