Blog Besparen Besparen op je gsm abonnement ondanks stijgende prijzen? Het kan!

Besparen op je gsm abonnement ondanks stijgende prijzen? Het kan!

Sneller internet dankzij 4G en 5G
07.07.2022 07.07.2022
Mathias Mariën
2 min

De inflatie, die aangeeft hoe prijzig het leven is, steeg in juni naar 9,65%. En toch is mobiel bellen of surfen in vergelijking met een jaar geleden gemiddeld wél goedkoper. Dat blijkt immers uit cijfers van Statbel. Op je gsm-kosten kun je heel wat besparen door een aangepast gsm abonnement te nemen. Er zijn al opties vanaf 4 euro per maand.

Een GSM abonnement al vanaf 4 euro per maand

De komst van een vierde telecomoperator in ons land zal de druk op de prijzen sterk verhogen. Men verwacht dat de prijzen tot 13 procent of meer kunnen dalen. Wanneer dat het geval zal zijn – en of de prijzen heus zo sterk zullen dalen – staat weliswaar niet vast. Je hoeft als consument niet hier op te wachten om te besparen op je mobiel abonnement. Wie de prijzen slim vergelijkt, voelt dat vandaag al in zijn portemonnee.

Veel wordt bepaald door je eigen verbruik. Hoe dichter de inhoud van het gekozen product aansluit bij je reëel gebruik, hoe voordeliger het wordt. Uit de prijsvergelijker van Mijntelco.be blijkt dat je al een mobiel abonnement hebt vanaf 4 euro per maand (Youfone). Belangrijk: zo’n abonnement is enkel handig voor mensen die maar heel beperkt hun smartphone gebruiken. Het aantal belminuten, sms’en en mobiele data is heel beperkt. Bij dezelfde operator kan je al voor 11 euro per maand onbeperkt bellen en sms’en. Daarnaast beschik je over 1 GB mobiele data.

De prijs van een gsm abonnement wordt sterk bepaald door mobiele data

De prijzen van mobiele abonnementen zijn dus grotendeels afhankelijk van het bijhorende pakket mobiele data. Wie veel mobiel wil surfen, zal automatisch meer betalen. Al bespaar je hier andermaal door te vergelijken. Op Mijntelco.be vind je een lijst van de goedkoopste gsm abonnementen met unlimited data(20 GB en meer). De maandelijkse kosten starten hier vanaf 22 euro (Youfone met 20 GB). Let wel: het aantal belminuten en sms’en is hier dan weer beperkt. Wil je bij dezelfde operator onbeperkt bellen en sms’en, dan betaal je 3 euro meer. Een kleine meerprijs, maar daarvoor kan je wel zorgeloos bellen en ervaar je dus meer comfort.

Voor echte datavreters is er Mobilus Unlimited Premium van Proximus (300 GB aan volle snelheid). Maandelijkse kosten? 49,99 euro. Heb je geen nood aan ‘onbeperkte’ data, maar wil je toch graag het comfort van mobiel surfen? Dan is er de Base 39 met 70 GB mobiele data en onbeperkt bellen (39 euro). Alle prijzen zijn exclusief promoties.

Pittige concurrentiestrijd om de gemiddelde verbruiker

Maar ook voor mensen die minder data verbruiken zijn er heel wat alternatieven beschikbaar. Opnieuw is Youfone met €9 per maand de goedkoopste provider. Voor dat bedrag krijg je 3GB data en 200 belminuten. Maar het verschil met het duurste product is hier maar €6. Voor €15 krijg je 5GB data met onbeperkt bellen & SMS’en bij EDPnet.

Van provider wisselen loont

Moet je nu meteen overwegen om te veranderen van gsm abonnement? Het korte antwoord is ‘ja’. De komst van nieuwe providers zoals Youfone of HeyTelecom blijft niet zonder gevolgen. De concurrentie op de mobiele markt is vandaag al een pak steviger dan enkele jaren geleden. Hierdoor passen alle operatoren hun producten vaak aan om ze interessant te houden (lees: ze bieden meer data). Bovendien zijn er op vaak interessante promo’s. Bovendien is wisselen van operator nog nooit zo makkelijk geweest. De meeste contracten hebben geen vaste contractduur waardoor je kosteloos en binnen de maand kan opzeggen. Bovendien kan je op een simpele manier je nummer behouden. Besparen op je gsm abonnement kan je dus vandaag nog doen!

 


Gerelateerde artikels

Lees meer over Besparen

Lees meer over Tips

Lees meer over Vergelijken