Blog Tips Dual sim: hoe werkt dat?

Dual sim: hoe werkt dat?

Vrouw wandelt in park en houdt beide armen omhoog met smartphone in één hand
19.06.2023 19.06.2023
Hanna Deweirdt
2 min

Misschien heb jij ook twee smartphones op zak: een voor werk en een voor privé. Maar dankzij dual sim heb je slechts een smartphone nodig en ben je toch op twee verschillende gsm-nummers bereikbaar. Krijg hieronder alle uitleg over dual sim.

Wat is dual sim?

Een dual sim is een toestel waarin je twee SIM-kaarten kan installeren. Zo ben je bereikbaar op twee verschillende nummers, maar heb je slechts een smartphone nodig. Er is een onderscheid tussen actieve en standby dual sim. Naast het gebruik van een dual-sim-smartphone met actieve of standby dual sim kan je ook kiezen voor een smartphone met een eSIM..

Standby dual sim

De meeste dual-sim-modellen zijn zogenaamde standby-dual-sim-toestellen. Die hebben maar één antenne. M.a.w.: je bent op beide nummers bereikbaar, zolang je niet zelf belt, surft of sms’t. Doe je dat wel, dan neem je met de eerste simkaart die ene antenne in gebruik en ben je niet bereikbaar via de tweede simkaart.

Actieve dual sim

Actieve dual-sim-smartphones hebben twee antennes. Het zijn als het ware twee fysieke telefoontoestellen in één. Dankzij de twee antennes ben je steeds op beide simkaarten bereikbaar, wat je ook doet. Bovendien kan je makkelijk een van beide simkaarten uitschakelen. Maar zo’n smartphones zijn duurder, omdat het moeilijker is om twee antennes in één toestel te combineren. Bovendien neemt die extra antenne meer plaats in beslag.

Smartphone met eSIM

Een eSIM is een digitale simkaart die deel uitmaakt van je telefoon. Je kan er verschillende abonnementen en telefoonnummers op combineren, zonder dat je fysieke simkaarten in je smartphone moet steken. Bovendien is een eSIM erg veilig, omdat je die niet kan uithalen en verliezen. En als je een nieuwe smartphone met eSIM koopt, moet je niet langer wachten tot je een simkaart ontvangt. De activatie gebeurt volledig online.

Hoe werkt dual sim?

Dual Sim zelf installeren? Volg hiervoor volgend stappenplan:

  1. Open de simkaarthouder van je smartphone.
  2. Plaats SIM-kaart 1 onderaan en SIM-kaart 2 bovenaan in de simkaarthouder.
  3. Plaats de simkaarthouder terug in je smartphone.
  4. Voer bij opstarten de pincodes van je SIM-kaarten in om ze te ontgrendelen.

Providers met eSIM

Vroeger was het aantal providers met eSIM-abonnementen beperkt, maar vandaag ondersteunen de grote telecomspelers de digitale simkaart, zoals Proximus en Orange. Telenet biedt nog geen ondersteuning voor eSIM op smartphones, maar wel al op smartwatches. Zo’n eSIM neemt namelijk minder ruimte in beslag, waardoor die makkelijk in een smartwatch past. Bijgevolg kan je daarop mobiele telefoonoproepen ontvangen, zonder dat je je smartphone nog op zak moet hebben. Wat op zich ook makkelijk is, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Vergelijke abonnementen


Lees meer over Tips