Blog Tips Hotspot maken op de trein? Mobiel netwerk van je provider is bepalend

Hotspot maken op de trein? Mobiel netwerk van je provider is bepalend

Man maakt hotspot op de trein en drinkt koffie
24.08.2023 24.08.2023
Felix Ferret
3 min

Het pendelverkeer na de zomervakantie neemt ongetwijfeld toe. Net zoals het aantal mensen dat op de trein graag verder werkt. Door een hotspot aan te maken op je smartphone gaat dat eenvoudig, maar niet bij elke provider loopt dit even vlot. Toch laat het mobiel netwerk waarop je surft het soms bijna of helemaal laat afweten. Dat kan, want er zijn best wel wat factoren die een invloed hebben op je surfervaring. 

Het spreekt voor zich dat het gebruik van een mobiele hotspot meetelt voor je mobiel dataverbruik. Hoeveel data je mobiele hotspot verbruikt, is dus afhankelijk van welke websites je bezoekt, de video’s die je bekijkt, de mails die je opent en verstuurt, enzovoort. Algemeen genomen kunnen we ook stellen dat een smartphone of tablet minder data verbruikt dan een laptop, omdat je bijvoorbeeld minder snel van website naar website gaat of verschillende tabbladen opent.

Mobiel surfen op de trein – al dan niet via een hotspot – gaat best vlot. Uit een van de laatste rapporten van het BIPT, de telecomregulator van ons land, blijkt dat de mobiele netwerken in België meer dan degelijke prestaties leveren voor pendelaars. Met een gemiddelde kans op een verbinding in de testzones van 99,6% en een gemiddelde downloadsnelheid van 75 Mbps zijn de resultaten positief. Op de meeste plekken heb je dus een stabiele verbinding.

Treintype

Het type trein speelt bijvoorbeeld een rol. Op oude treinen is de ontvangst bijvoorbeeld een stuk minder. Dat kan te maken hebben met het materiaal waaruit de trein is gemaakt, zoals het type isolatie en glas, al bestaat daar geen sluitende info over. Daarnaast geeft een trein met twee verdiepingen ook een slechter resultaat.

Van de coating op de ramen is ook geweten dat hij mobiele signalen gedeeltelijk tegenhoudt. Sinds begin vorig jaar loopt daarom een proefproject van spoorwegmaatschappij NMBS met treinruiten die via een laserbehandeling microscopische gaatjes in hun coating hebben. Die zouden de ontvangst moeten verbeteren.

Locatie

De kwaliteit van het mobiel netwerk is sterk afhankelijk van de plek waar je je bevindt en de dekkingsgraad daar. De aanwezigheid van langeafstandsmasten langs je traject hebben bijvoorbeeld een sterk positief effect. In dunbevolkte gebieden, zoals streken in Wallonië, is de dekkingsgraad een pak minder. In Vlaanderen zien we hier en daar ook enkele kleine zones waar de dekkingsgraad wat lager is in vergelijking met de rest van Vlaanderen. De regio tussen Gent en Brugge, de Antwerpse Kempen en de grensregio in Limburg leveren een slechtere dekkingsgraad op volgens het BIPT, net als de zuidrand van Brussel en Leuven.

Provider

De kwaliteit van het netwerk verschilt naargelang de operator. Over het netwerk van Orange hoor je bijvoorbeeld vaker dat het de wensen overlaat op de trein, terwijl dat van Proximus net uitblinkt. Hoewel dit louter anekdotisch bewijs is, bestaan hierover wel interessante cijfers. Zo biedt het netwerk van Telenet/BASE momenteel de beste netwerkdekking, zo blijkt uit 6.400 gebruikerstests van consumentenorganisatie Testaankoop. Telenet/BASE presteert maar iets beter dan Proximus, maar de testcijfers maken inderdaad duidelijk dat het netwerk van Orange de minst goeie mobiele surfervaring biedt.

Wifi op de trein? Niet zonder risico

De kwaliteit van het mobiel netwerk waarop je surft doet er natuurlijk niet meer toe wanneer er een wifinetwerk aan boord is van de trein. Dat is vooralsnog niet het geval in de NMBS-treinen, maar wel aan boord van de Thalys, Eurostar, TGV of Nederlandse treinen. Hoewel zo’n wifinetwerk handig is, is het niet zonder risico. Cybercriminelen kunnen namelijk een wifinetwerk opzetten met dezelfde naam als dat van in de trein en zo je data verzamelen.

Bovendien zijn openbare netwerken nooit versleuteld, waardoor het mogelijk is internetverkeer te onderscheppen en zo toegang te krijgen tot je gegevens. Let dus goed op met welk wifinetwerk je verbinding maakt en welke gegevens je ermee verstuurt.


Lees meer over Tips