Blog Tips Mesh-netwerk: voor betere en snellere wifi!

Mesh-netwerk: voor betere en snellere wifi!

31.05.2023 31.05.2023
Hanna Deweirdt
2 min

Ben je met veel thuis of heb je soms last van trage wifi? Dan is het creëren van een mesh-netwerk de oplossing. Dankzij mesh wifi geniet je van stabieler internet en optimaal bereik.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk ontstaat door twee of meerdere apparaten, zoals wifirouters met elkaar te verbinden. Je maakt dus gebruik van meerdere wifipunten i.p.v. één router.

Hoe werkt een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk bestaat uit een hoofdrouter (mesh-router) en andere wifihubs (punten). De wifihubs sluit je aan op het stopcontact en plaats je op verschillende plaatsen in huis. Bijvoorbeeld: op elk verdiep een. De hoofdrouter sluit je aan op de modem. De modem maakt verbinding met je internetprovider.

Voordelen mesh-netwerk

Een mesh-netwerk biedt vaak een stabielere dekking dan een ‘traditionele’ router. Het bereik dat een router voorziet, is niet altijd even ruim waardoor sommige plekken in huis soms zonder bereik vallen. Bovendien bereid je het bereik gemakkelijk verder uit door een extra hub toe te voegen.

Bij een mesh-netwerk neemt een bepaalde hub automatisch de verbinding over van een andere hub of router. Op die manier blijft de verbinding stabiel en valt de verbinding niet weg, waar je je ook bevindt.

Nadelen mesh-netwerk

Een mesh-netwerk is prijzig. Daarnaast kan een mesh-netwerk ook niet compleet gespaard blijven van stoorzenders of obstakels.

Systemen op de markt

Mesh-systemen winnen steeds meer aan populariteit. Vandaar dat grote spelers zoals Google, Asus, Netgear en Linksys hun eigen systemen op de markt brachten. Maar daarnaast zijn er ook tal van gespecialiseerde aanbieders, zoals Ubiquiti, die zich volledig richten op mesh-systemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.

Echt goedkope oplossingen op de markt zijn er vooralsnog niet, dus je zult voor de meeste systemen wel een paar honderd euro moeten neertellen. Gemiddeld genomen zijn de oplossingen van de grote spelers à la Google en Asus net iets goedkoper, maar ook beperkter in functionaliteit.

Mesh-netwerk van Proximus, Telenet en Orange

Verschillende telecomproviders bieden ondertussen al een mesh-netwerk.

Zo biedt Telenet met Telenet 360° een slim wifisysteem dat zich aanpast aan hoe jouw apparaten staan opgesteld in je woning. Klanten kunnen één of meer pods (hubs) laten installeren. Per pod betaal je 3 euro per maand en momenteel geniet je tijdelijk van een gratis aanbod gedurende de eerste drie maanden.

Ook Proximus biedt een mesh-oplossing, waarbij de eerste wifibooster gratis is in verschillende Flex-packs. Anders betaal je 2,99 per maand. Ook WiFi Comfort van Orange heb je vanaf 3 euro per maand.

Ook genieten van optimale wifi zonder problemen? Vergelijk verschillende providers met elkaar en ontdek welke provider je het voordeligste tarief aanbiedt.


Lees meer over Tips