Blog Technologie 5G in België: achterstand buiten de rest van Europa

5G in België: achterstand buiten de rest van Europa

24.05.2023 24.05.2023
Hanna Deweirdt
2 min

De uitrol van fiber en 5G in België is nog niet rond. Dit blijkt ook uit de cijfers van de jaarlijkse index van de digitale economie en samenleving (DESI). Hieruit blijkt dat België nog een lange weg te gaan heeft in vergelijking met andere Europese landen.

Rapport van BIPT

BIPT of het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie deed recent een update van zijn studie over de netwerkkwaliteit- en dekking in België. Ons land biedt een goede mobiele dekking, maar de uitrol van nieuwe technologieën laat op zich wachten. Denk hierbij aan de uitrol van fiber of 5G. Daardoor bengelt ons Belgenland helemaal achteraan in de Europese DESI (Digital Economy & Society Index) -rangschikking.

Waar heb je 5G in België?

Het 5G-netwerk van Telenet werd in december 2021 voor het eerst uitgerold aan de kust, Antwerpen en Leuven. Klanten met een 5G-smartphone en het abonnement ONE, ONEup, KLIK, KING of KONG Business konden toen gebruikmaken van de 5G-service. Daarentegen lanceerde Proximus in december 2020 5G voor een bepaald aantal plaatsen in België. Hun twee producten: 5G-Light en Mobilus 5G Unlimited Plan boden deze service aan.

Het 5G-netwerk in België:

  • Brussel,
  • Antwerpen,
  • Gent
  • Brugge,
  • Oostende,
  • Kortrijk,
  • Diksmuide,
  • Dendermonde,
  • Leuven
  • Sint-Niklaas

Ontdek de volledige kaart waar 5G beschikbaar is in België op BIPT.

In ons land is Proximus de enige operator die fiber uitrolt. Telenet focust zich op het upgraden van haar bestaande kabelnetwerk, maar plant ook de aanleg van een eigen fibernetwerk. Fiber is het Engelstalige woord voor glasvezel. Zonder fiber is er geen 5G mogelijk. Hoewel 5G draadloos internet is, zijn de zendmasten die hiervoor nodig zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Voor alle duidelijkheid: Vlaanderen en Brussel hebben vandaag al grotendeels toegang tot internet met snelheden tot 1 Gbps, los van de uitrol van glasvezel. Die snelheid valt namelijk ook te behalen via het bestaande kabelnetwerk.

Wat is de snelheid van 5G?

5G biedt de snelste internetsnelheid. In praktijk komt de downloadsnelheid neer op 1 Gbps. Lees meer over 3G, 4G, H en E in het volgende artikel.

5G België: de toekomst

Tegen 1 september 2023 moet 70 procent van de bevolking toegang hebben tot 5G, een jaar later moet dat 99,5 procent zijn. Dat is zo bepaald in de voorwaarden van de spectrumveiling. Let wel: de dekkingsgraad impliceert niet dat de kwaliteit van de dekking ook goed is en of geavanceerde 5G-functies beschikbaar zijn.

5G België: Telenet en Proximus

Momenteel is Proximus de enige operator die een volledig pakket met internet, mobiele telefonie en tv aanbiedt. En dit voor 89,99 euro per maand, ofwel 5 euro meer dan een standaardpakket zonder fiber. Voorwaarde is wel dat jouw woning over een fiberaansluiting beschikt.

Wie enkel mobiel wil surfen op 5G vindt een abonnement bij Telenet, Proximus, Youfone en Mobile Vikings. Zij zijn vandaag de enige operatoren die een 5G-abonnement aanbieden. Mobile Vikings pakt uit met de beste prijs, met een abonnement voor 15 euro per maand met 10 GB mobiele data en onbeperkte telefonie. Ook Youfone biedt je een scherpe prijs aan: 25 euro per maand, maar wel voor 40 GB mobiele data. Bij Proximus betaal je 19,99 euro per maand voor 10 GB. Telenet biedt mobiele telefonie met 5G enkel aan in een bundel met andere diensten.

Wil jij ook profiteren van de vele voordelen van 5G? Vergelijk dan de verschillende providers met elkaar en krijg het goedkoopste abonnement aangeboden.


Lees meer over Technologie