Blog Besparen Geniet van unlimited data met deze gsm-abonnementen

Geniet van unlimited data met deze gsm-abonnementen

26.07.2023 26.07.2023
Hanna Deweirdt
2 min

Het mobiele dataverbruik stijgt jaar na jaar. Om van voldoende mobiele data te genieten, moet je uiteraard over een gsm-abonnement met voldoende mobiele data beschikken. Toch bleek een abonnement met ‘unlimited’ data niet altijd even onbeperkt. Ook al is het gebruik van de term ‘unlimited data’ ondertussen ingeperkt, toch beschik je met volgende abonnementen over voldoende mobiele data.

BIPT

Laten we even terugkeren naar begin 2022. Het BIPT, de telecomregulator in ons land, stelde toen een nieuwe richtlijn op die meer duidelijkheid moest scheppen voor consumenten over het gebruik van de term ‘onbeperkt internet’. “Vooral bij zogenaamd ‘onbeperkt’ mobiel internet blijken sommige klanten vaak tegen de grens van het redelijke verbruik aan te lopen, waarna de operator de internetsnelheid drastisch verlaagt”, zo stond toen te lezen in een persbericht. Hoewel hun abonnement zogezegd ‘onbeperkt’ was, kwamen veel consumenten dus toch voor een verrassing te staan.

Het concrete gevolg? Sinds vorig jaar mogen de telecomoperatoren in ons land de term ‘onbeperkt’ enkel hanteren voor tariefplannen waarvan het datavolume de overgrote meerderheid van de klanten in staat stelt op toegang te krijgen tot het internet zonder beperking in snelheid. Voor mobiel internet ligt die grens op 300 GB.

Kortom: telecomoperatoren mogen enkel van onbeperkte data spreken als de bundel meer dan 300 GB mobiele data bevat.

Databundel zijn net niet onbeperkt

Het gevolg was dat heel wat van de actieve telecomoperatoren in ons land de namen van hun abonnementen en hun communicatie moesten aanpassen. Vandaag is er geen enkele operator die onbeperkte mobiele data aanbiedt. En met ‘onbeperkt’, bedoelen we écht onbeperkt.

Bundels met 300 GM mobiele data

Toch zijn er enkele bundels die dicht in de buurt komen. De drie grote telecomspelers in ons land (Telenet, Proximus en Orange) bieden elk mobiele formules aan die 300 GB mobiele data bevatten. Ruimschoots voldoende en in de praktijk dus zo goed als echt onbeperkt. Met 47 euro per maand is het Go Extreme-abonnement van Orange net goedkoper dan Proximus, waar je maandelijks 49,99 euro per maand betaalt voor Mobilus Unlimited.

Bij die laatste valt op dat Proximus toch nog altijd over ‘unlimited’ spreekt, zowel in de naam van het abonnement als in de communicatie errond. Ook Telenet doet dat trouwens. Telenet biedt de 300 GB-formule enkel aan in een ONE-pakket, in combinatie met internet. Kostprijs: 73,24 euro per maand.

Limiet overschreden?

Wat gebeurt er in het onwaarschijnlijke geval dat je de datalimiet van 300 GB toch overschrijdt? Dan surf je nog steeds verder, maar aan een sterk verminderde snelheid van 512 kbps. Ter vergelijking: normaal ligt de snelheid tussen de 400 en 500 Mbps (of zelfs hoger wanneer je op 5G surft), ofwel 800 tot 1000 keer hoger dan de verlaagde snelheid.

Gewoon verder surfen aan de verlaagde snelheid van 512 kbps? Dat is een illusie. Een bericht sturen via WhatsApp of Messenger lukt nog net, maar zelfs dat gaat tergend traag. Veel meer mag je echt niet verwachten. Hoewel het quasi ondenkbaar is dat je boven de limiet van 300 GB gaat, is het bij abonnementen met minder data wellicht wel aangewezen je dataverbruik in de gaten te houden. Daarvoor heeft zowat elke operator tegenwoordig een app, waarmee je jouw verbruik kunt opvolgen. Vaak kun je er alerts instellen, zodat je een waarschuwing krijgt wanneer je je limiet dreigt te overschrijden.


Lees meer over Besparen