Blog Technologie 3G-, 4G-, E- en H+-verbinding

3G-, 4G-, E- en H+-verbinding

01.05.2023 01.05.2023
Hanna Deweirdt
2 min

Wie mobiel surft, heeft er misschien al op gelet. Soms veranderen de cijfers in de bovenhoek van je scherm van 3G, naar 4G of zelfs naar H+. Maar wat betekenen die cijfers? Hieronder een toelichting.

Kwaliteit van je netwerk

De kwaliteit van het mobiele netwerk is niet altijd even goed. Je merkt dat wanneer er een 3G bovenaan aan je smartphonescherm staat, je smartphone trager werkt. Het laden van pagina’s duurt bijvoorbeeld langer.

Verschillende mobiele netwerken

4G of LTE

Afhankelijk van je internetprovider zie je bovenaan 4G of LTE (long term evolution) staan. 4G biedt een standaarddekking voor het mobiele netwerk met snelheden tot 20 Mbps en een stabiele verbinding. Op sommige plaatsen in ons land is er 4G+ beschikbaar. Hiermee surf je nog sneller, namelijk tot 75 Mbps.

3G

De internetsnelheid voor 3G ligt lager dan voor 4G. Een 3G-netwerk biedt een internetsnelheid rond de 10 Mbps. Hiermee lees en verstuur je chatberichten of bekijk je nieuwsberichten en foto’s. Surfen en bellen tegelijk lukt hier niet. Een 3G-netwerk is zuiniger dan een 4G-netwerk.

H+-verbinding?

Een H+-verbinding biedt een mobiele internetverbinding van 3.75G. Dankzij deze verbinding, surf je dus aan een mobiele internetsnelheid van 3.75G. Het is een netwerk tussen 3G en 4G. Hoe hoger de internetsnelheid is hoe sneller de verbinding.

E-netwerk

Waar 3G en 4G geen dekking bieden, krijg je een E-netwerk of edge-netwerk. Dit is een erg traag netwerk waarbij het versturen van een WhatsApp-bericht nog net lukt.

5G

5G is het allersnelste mobiele netwerk dat vandaag bestaat. Om van dit netwerk gebruik te maken moet je smarphone 5G-compatibel zijn en je netwerkprovider een 5G-netwerk aanbieden. Vandaag is 5G beschikbaar op 200 locaties in België.

Een 5G-netwerk laat een mobiele internetsnelheid van 1Gbps toe. Dankzij 1 Gbps kan je videobellen zonder storingen, video’s in hoge resolutie bekijken terwijl je gebruik maakt van apps.

In België bieden voorlopig enkel Proximus en de operatoren die gebruik maken van het Proximus-netwerk, zijnde Mobile Vikings en Youfone, losse 5G-abonnementen aan. Telenet-klanten kunnen dan weer enkel van 5G genieten als extra optie binnen hun ONE-bundel met internet, al dan niet met tv.

Wil jij ook zo snel mogelijk surfen? Vergelijk dan de verschillende providers en kom te weten wat voor jou het snelste, maar ook het goedkoopste abonnement is.

Vergelijk abonnementen


Lees meer over Technologie