Blog Besparen Elimineer je vaste lijn en bespaar op je telecomfactuur

Elimineer je vaste lijn en bespaar op je telecomfactuur

Meer dan de helft van de Belgen heeft nog vaste lijn
05.04.2022 05.04.2022
Mathias Mariën
2 min

Een Belgisch gezin met een 4-in-1-pakket betaalt maandelijks gemiddeld 106 euro voor zijn internet, televisie, vaste lijn en mobiel abonnement. Voor gezinnen met een 3-in-1-pakket (zonder mobiel abonnement) is dat 68 euro, dat blijkt uit cijfers van StatBel. Door te vergelijken kan elk gezin nog heel wat besparen. Zeker als je de vaste lijn schrapt. Mijntelco.be rekende het uit.

 

Je vaste lijn,

laag hangend fruit om te besparen

 

54 procent van de Belgische huishoudens beschikt volgens de laatste cijfers van StatBel nog steeds over een vaste telefoonlijn. In 2012 was dat nog 61 procent. Het aantal daalt dus, maar niet spectaculair. En dat is opvallend, aangezien we steeds minder bellen met de vaste lijn: van 212 minuten per aansluiting per maand in 2012 naar nauwelijks de helft in 2019. Alleen zit de vaste lijn quasi altijd verpakt in een bundel, waardoor je er automatisch voor betaalt, of je die vaste lijn nu gebruikt of niet. En dat terwijl veel huishoudens wellicht niet eens meer een vast toestel in huis hebben.

Hoeveel kan je nu gemiddeld besparen door je vaste lijn te schrappen? Mijntelco deed de analyse en kwam tot de vaststelling dat in de meeste gevallen meer dan 100 euro per jaar kan bespaard worden. Hoe? Door te vergelijken.

Zo rekent Proximus 11 euro aan voor een vaste lijn met onbeperkt bellen, weliswaar zijn daar nog enkele extra opties aan bij inbegrepen, zoals een Wifi Booster. Orange-klanten betalen maandelijks 10 euro voor een vaste lijn. Ook hier is er een onbeperkt aantal belminuten inbegrepen. Telenet biedt de vaste lijn gratis aan, daar kan je de keuze maken om de lijn al dan niet te activeren. Bij Scarlet is vaste telefonie steeds inbegrepen in het pack, enkel met ongelimiteerd bellen naar vaste lijnen ‘s avonds en in het weekend.

Wat zonder vaste lijn?

Wie de vaste lijn definitief schrapt en kiest voor bellen via de smartphone, moet zijn abonnement mogelijks aanpassen. Niet elk mobiel abonnement bevat namelijk een onbeperkt aantal belminuten. Net zoals het volume mobiele data onderling sterk verschilt. Algemeen kan je stellen dat hoe goedkoper het abonnement is, hoe minder belminuten of data je krijgt. Al zijn er ook hier verschillende mogelijkheden.

Tip: Mijntelco verzamelde de 10 goedkoopste abonnementen met tv, internet en mobiele telefonie.

Vergelijken

Je telecomabonnement afstemmen op je persoonlijke gebruikersprofiel is de beste manier om een keuze te maken. De goedkoopste provider biedt niet altijd de beste voorwaarden. Omgekeerd geldt hetzelfde. Vergelijken op elk niveau is dus de boodschap. Weet dat je vaak betaalt voor een vaste lijn, zelfs als je die niet gebruikt. Waar je vroeger je bundelkorting verloor wanneer je geen vaste lijn had, bieden bijna alle operatoren vaste lijn als optie aan en niet langer als een onderdeel van een pakket. Door het grote aantal mobiele abonnementen met onbeperkt bellen aan een scherpe prijs, kan je gsm het perfecte alternatief zijn wanneer je de vaste lijn vaarwel zegt.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Besparen

Lees meer over Tips

Lees meer over Vergelijken