Blog Besparen Beter kiezen voor een bundel of toch de diensten tv, internet en (mobiele) telefonie apart nemen?

Beter kiezen voor een bundel of toch de diensten tv, internet en (mobiele) telefonie apart nemen?

Sneller internet dankzij 4G en 5G
10.09.2023 10.09.2023
Hanna Deweirdt
2 min

Heel wat consumenten houden vast aan de klassieke formule voor telecomdiensten en kiezen voor een all-in bundel met daarin televisie, internet en telefonie. Maar is dat ook de goedkoopste optie? Wel, dat hangt af van waar je noden en eisen liggen, zo blijkt uit onze vergelijking.

De keuze voor een telecombundel is niet altijd ingegeven door de prijs. Want, toegegeven, zo’n bundel heeft zijn voordelen. Al je diensten zitten bij één provider, waarlangs alle communicatie en facturatie gebeurt. Zo kan je makkelijk het overzicht bewaren en weet je precies hoeveel je betaalt.

Hoeveel je jaarlijks betaalt, hangt af van provider tot provider. Voor een all-in bundel met televisie, internet en (mobiele) telefonie, heb je keuze uit vier operatoren: Telenet, Orange, Proximus en Scarlet, de lowcostdochter van Proximus.

We gaan op zoek naar het goedkoopste all-in abonnement voor een doorsnee gezin van vier personen met een gemiddeld telecomverbruik. Daaronder verstaan we: tv via decoder, internet aan een minimumsnelheid van 100 Mbps en een mobiel abonnement met minstens 5 GB mobiele data.

Het goedkoopste all-in abonnement

Vandaag biedt Scarlet het voordeligste all-in abonnement aan, Trio Mobile, voor 50 euro per maand, oftewel 600 euro per jaar. Maar het aantal tv-zenders is daarbij beperkt en de internetsnelheid bedraagt slechts 70 Mbps, niet genoeg voor kinderen die online gamen en ’s avonds op TikTok scrollen.

Daardoor voldoet Scarlet niet aan de voorwaarden voor onze vergelijking. Toch is het goed om te weten dat deze operator goedkope abonnementen aanbiedt voor wie geen hoge eisen stelt aan zijn telecomabonnement.

Kijken we verder, dan blijkt Easy Internet van Telenet de voordeligste all-in formule. Je betaalt 80,47 euro per maand, of 965,64 euro per jaar. Daarvoor kijk je naar alle tv-zenders via decoder en surf je aan een maximale internetsnelheid van 150 Mbps. Het downloadvolume bedraagt 150 GB per maand. Bellen doe je onbeperkt. Om mobiel te surfen, beschik je over een datavolume van 5 GB.

Toch aparte diensten kiezen

Ga je op zoek naar een apart tv-abonnement? Succes daarmee: dat is namelijk nergens op de markt te vinden. Je bent steeds genoodzaakt internet én televisie samen te nemen… En voor die combinatie blijkt Telenet met Easy Internet de goedkoopste formule. Voor dat abonnement – zonder mobiele telefonie – betaal je 64,47 euro per maand, ofwel 773,64 euro per jaar. Het aanbod qua internet en tv is hetzelfde als bij de all-in formule.

Youfone biedt een vergelijkbaar abonnement aan voor 12 euro per maand. Voor mobiele telefonie betaal je zo 144 euro per jaar. Alles samen kan je dus een jaarlijkse besparing van 48 euro realiseren.

Nog meer besparen

Beschik je over een smart-tv en kijk je slechts naar een handvol zenders? Dan kan je ook voor een beperkt televisieabonnement kiezen, waarbij je televisie kijkt naar een gelimiteerd aantal zenders via de app van je provider. Hiervoor vinden we de beste prijs zonder korting bij Orange. Voor Home Internet betaal je er 56 euro per maand, oftewel 672 euro per jaar. Hierbij is internet inbegrepen, onbeperkt en aan een maximumsnelheid van 150 Mbps.

Conclusie

Kortom: dankzij het mobiele abonnement met een onbeperkt aantal belminuten bij Youfone, en het internet- en tv-abonnement met een beperkt aantal zenders bij Orange, betaal je alles samen 816 euro per jaar. Dat is 149,64 euro minder dan de jaarprijs voor Easy Internet, de all-in formule van Telenet.


Lees meer over Besparen